L-V 9-18
Apeleaza la recomandarea unui expert!
https://www.oxigentour.ro/image/catalog/Imagini Articole/carti munte-min.jpg

Top 7 carti pentru iubitorii de munte

Majoritatea dintre noi iubim sa ne pierdem printre paginile unei carti si sa descoperim o lume cu totul noua.  De aceea, ti-am pregatit o lista cu 7 carti pe care orice iubitor de munte ar trebui sa le citeasca. Te rugam, de asemenea, sa completezi lista noastra cu recomandarile tale. 


Lectura placuta!

1. IN AERUL RAREFIAT - John Krakauer

In aerul rarefiat a fost desemnata cartea anului in   anul 1997 de catre revista Time Magazine, tradusa  in peste 20 de limbi. 


 In anul 1996, John Krakauer porneste alaturi de Rob Hall, unul dintre cei mai respectati si cunoscuti ghizi montani de mare altitudine din lume, in ceea ce avea sa devina aventura vietii sale si anume ascensiunea pe Muntele Everest. 


 Una dintre cele mai captivante, dramatice si pline de emotie lecturi pe care le poti avea. Cu scopul de a-ti atinge visul, trebuie sa dai dovada atat de pregatire fizica, dar si psihica, iar cartea trateaza tot acest parcurs intr-o maniera aparte.


2. DINCOLO DE LIMITA - Reinhold Messner

Dincolo de limita este o autobiografie a celui mai mare aplinist al lumii.


La varsta de 26 de ani a urcat alaturi de fratele sau pe varful Nanga Parbat (8125 m), insa acesta a fost surprins de o avalansa. In urma acestui nefericit eveniment, Thomas nu a renuntat la aplinism, ci din contra s-a dedicat muntelui in intregime. Iar in urmatorii 16 ani reusit sa urce cei 14 optimari ai lumii cu echipament minimal si fara masca de oxigen.Astazi este considerat unul dintre cei mai mari exploratori al timpurilor noastre. A traversat pe jos Antarctica si Groenlanda, Tibetul si deserturile Gobi si Taklamakan. Este primul alpinist care a urcat singur pe muntele Everest.


Cartea este scrisa sub forma unui dialog cu jurnalistul german Thomas Huetlin. Povestea nu este o simpla prezentare a vietii celebrului alpinist, ci este o lectie despre autodepasire si motivatie.


3. CEI OPT MUNTI - Paolo Cognetti

 

Cei opt munti este un adevarat fenomen editorial al anului 2017. Autorul a reusi in acelasi an sa fie laureat cu cel mai prestigios premiu literar din Italia, Premiul Strega. 


Scrisa in stilul clasic, ce iti poate aminti de Hemingway. Povestea trateaza o perspectiva unica a vietii de munte, a personajului principal Pietro, un baietel de oras, ai carui parinti impartasesc aceasi pasiune: muntele. Cartea este prezentata din perspectiva experientei unice a autorului cu muntele, inca de la varsta copilariei si pana la maturitate. 


La poalele muntelui Monta Rosa Pietro il intalneste pe Bruno, un pastor aventuros, cu care reuseste sa lege o prietenie ce dureaza 30 de ani.  Desi drumurile lor se intersecteaza doar de cateva ori de-a lungul vietii, intreaga carte contine episoade din epopeea prieteniei lor. 


Romanul reprezinta o poveste despre cautarea sensului vietii, in care muntele joaca un rol decisiv in evolutia protagonistului atat in plan individual, cat si in contextul relatiilor sociale.  

4. FRONTIERA INVIZIBILA -  Killian Jornet

 

Killian Jornet nu are nevoie de prea multe prezentari pentru ca este una dintre cele mai remarcabile figuri in domeniul alergarii montane, detinand foarte multe recorduri. Killian a alergat pe unii dintre cei mai inalti munti ai lumii, fiind considerat mai mult decat un sportiv profesionist.  

Cartea este o poveste unica despre munte si despre perseverenta. Sunt descrise expeditiile autorului alaturi de trairile si sentimentele interioare ale acestuia. Toate aceste emotii il incearca de fiecare data, dar prin puterea de care da dovada Kilian reuseste sa le depaseasca. 


"Diferenta dintre droguri si sportul extrem este ca dupa o zi de droguri te simti ingrozitor, iar dupa o ascensiune extrema te simti Dumnezeu. "


5. CAZAND IN GOL - Joe Simpson

Culmile neantului este o carte ce relateaza ascensiunea dezastruoasa si aproape fatala a lui Siula Grande in Cordillera Huayhuash din Andesul Peruan de Joe Simpson si Simon Yate.

Cartea a castigat doua premii literare: Premiul pentru literatura montana Broadman Tasker (Boardman Tasker Prize for Mountain Literature) - 1988 si NCR Book Award - 1989.


In anul 1985, Yates si Simpson incearca o escaladare spectaculoasa a versantului de vest din Siula Grande, Peru. Odata ce ating varful, decid coborarea pe creasta de nord spre Yerupaya Grante, care s-a aratat a fi o optiune dificila. Din nefericire, in coborare are loc o accidentare grava care le va ingreuna celor doi si mai mult drumul de intoarcere. 

O lectura pe care nu o vei lasa prea usor din mana si care iti va oferi o adevarata lectie de viata. 


6. CUCERITORII INUTILULUI - Lionel Terray

 

Desi aparuta in anul 1977, Cuceritorii inutilului este una dintre cele mai dragi carti ale iubitorilor de munte. Povestea este una captivanta in care autorul realieaza o pledoarie pentru munte. 

Cartea o vei citi pe nerasuflate fie ca esti alpinist sau nu. Vei simti ca te afli la un refugiu alpin ascultand povestile unui camarad. Dragostea pentru munte poate fi resimtita in fiecare capitol. Nu vrem sa va oferim un palmares complet al autorului, pentru ca vrem sa il descoperiti singuri. Insa, va recomandam sa va ganditi ca toate realizarile sale s-au realizat cu decenii in urma, in care echipamentele montane nu erau la fel cum sunt astazi. 

 

7. CALATOR IN UGANDA - Diana Tampu

Ultima, dar nu cea din urma recomandare a noastra, Calator in Uganda este primul, cu siguranta nu ultimul, jurnal de calatorie al Dianei. Povestea unei experiente in Uganda, care a urcat pentru prima data pe al treilea varf ca inaltime din Africa (Margherita 5109m).


O carte plina de emotie, despre curaj si despre perseverenta si mai mult despre autodepasire. Diana ne invita alaturi de ea intr-o calatorie, cu gandul, pana in Uganda. Va avea grija sa fie langa noi la fiecare pas si ne va motiva sa continuam. Uganda este o experienta care trebuie traita si despre care sa povestesti mult timp apoi.


Daca ti-au placut si tie recomandarile noastre, da un share ca sa il stie si alti pasionati de munte.


Aboneaza-te la newsletter!
Primesti un cod de REDUCERE in valoare de 50 Euro aplicabil pentru vacanțele de peste 1000 Euro
Citeste regulamentul campaniei AICI
Asigurare storno
Asigurarea Storno va fi incheiata in momentul achitarii pachetului turistic, integral. Va rugam sa cititi Informatiile despre Asigurarea Storno si Conditiile Generale de Asigurare.”