Ati auzit de ea? Probabil ca da.
Ati fost pana acolo? Cel mai probabil nu.
O luam incetisor. Ce este Everest Base Camp? Este tabara de unde se porneste catre cel mai inalt varf al Muntilor Himalaya. Daca pana acum am cochetat cu trekking in Muntii Atlas din Maroc sau cu Dolomitii, de aceasta data Oxigen aterizeaza tocmai in Nepal. Si daca tot ne poarta adrenalina atat de departe de casa, sa profitam din plin si sa ne lasam cuceriti de farmecul reliefului muntos.
Mai este nevoie sa raspundem la intrebarea ,,De ce Everest Base Camp?". Daca simpla mentiune a Everestului nu este suficienta, venim cu alte argumente.
"Because it's there", citandul pe George Mallory pe care obsesia de a cuceri varful l-a condus spre moarte.
Lumea nepaleza. Un mozaic cultural, social, lingvistic si o provocare pentru orice turist care doreste sa intre in contact cu ceva neobisnuit, unic. Mergem intr-un loc unde se vorbesc zeci de limbi, unde traditiile sunt distincte, unde exista confluenta intre religii, precum budhismul, hinduismul, animismul. Vom intra in contact cu o lume a simplitatii, a diversitatii, a ospitalitatii. Desi sunt foarte saraci, lipsurile materiale ale nepalezilor sunt compensate de bogatia lor spirituala. Iar daca vrem sa urcam cei 5 400 de metri pana la Base Camp, vom avea sansa sa-i cunoastem pe cei mai buni ghizi care nu numai ca nu au atestat, dar ale caror cunostinte ar face gelos si cel mai infocat aventurier. Este vorba despre serpasi, cunoscuti pentru amabilitate si pentru ajutorul pe care il acorda oricui, neconditionat.
Kathmandu. Da, cu totii vizitam Roma, Paris, Londra, Copenhaga. Dar de cate ori in viata ai sansa sa te plimbi printre stradutele capitalei Nepalului? Sau sa te mandresti ca printre obictivele turistice vizitate se afla si Boudhanath, cea mai mare stupa budhista din Nepal, precum si ,,Templul maimutelor". Iar din Kathmandu incepe aventura. Urmeaza Lukla, Phakding, Namche Bazar la 3 340 de metri si drumul continua.
Ama Dablam, Pumori, Pheriche, Thamserku, Island Peak, Makalu, Nuptse si Lotse. O lista lunga si plictisitoare, dar nu inutila, deoarece contine numele incredibilelor varfuri cu care Everestul e inconjurat. Si cu care, bineinteles, ai sansa sa te pozezi in asa fel incat niciun prieten nu ar mai putea sa te priveasca din cauza invidiei. Iar tu vei fi invidios pe nepalezii care nu privesc in fiecare zi blocuri fumurii si oameni aflati intr-o continua agitatie, ci varfuri care strapung cu fala razele soarelui himalayan. Unoeri, viata este atat de trufasa si de nemiloasa...
Drumul pana la Tabara este presarat cu sate ale serpasilor si cu legende budhiste pe care le vom afla de la ghizii locali. Din peisaj nu lipsesc pajistile cu rhododendron (azalea japoneza), magnolii si brazi care te vor face sa te intrebi daca nu cumva esti Gulliver in Tara Uriasilor. Nu v-am spus ca nimic din privelistile din Himalaya nu seamana cu nimic din ceea ce ai vazut pana acum?
Piesajele. Eh, ne racim gura (sau tocim tastele) degeaba. Cum sa descriem privelistea? Nu putem. Si nu din lipsa de cuvinte sau din falsa modestie, ci din respect pentru spectacolul natural care se tese in fata noastra. Doar vorbim despre Himalaya!
Asadar, ce zici sa transformi visul acesta intr-o amintire nu numai imposibil de uitat, ci intr-una care ti se va perinda prin fata ochilor toata viata? Mai 2018 chiar ar putea fi data care iti va reveni in minte cu fiecare ocazie in care cineva va propunta cuvantul ,,munte" sau ,,aventura". Si nu-ti fie teama ca drumul pana la peste 5 000 de metri e greu. In aceasta iarna propunem ture pe muntii nostri in care sa invatam, sa ne pregatim psihic si fizic pentru provocarea ce va urma.
Deci? Ne vei insoti in aventura din Nepal?