Dupa o zi lunga de explorat minunatiile din Bali, o masa copioasa traditionala este un must. Bali are anumite retete pe care le puteti gasi si in alte parti ale Indoneziei, dar pot fi foarte diferite. Principala diferenta dintre mancarea indoneziana si cea balineza sunt ingredientele si condimentele care sunt folosite pentru a pregati felurile de mancare.
Acest articol include feluri de mancare traditionale, autentice care trebuie incercate odata ajunsi in Bali, impreuna cu faimoasele street foods si deserturi.
Babi Guling
Babi guling, sau porcul de lapte, este unul dintre cele mai renumite feluri de mancare din Bali. Este foarte putin probabil sa gasiti acest fel de mancare in afara Bali-ului, deoarece majoritatea populatiei din Indonezia este musulmana. In trecut, babi guling a fost servit doar in ceremonii religioase sau sarbatori uriase, dar datorita dezvoltarii turismului, il puteti gasi multe restaurante acum. Cel mai popular loc pentru a manca babi guling este la Ibu Oka din Ubud.
Gado Gado
Gado gado este salata perfecta. Puteti inlocui aproape orice fel de mancare balineza cu o optiune vegetariana, cu toate acestea, acesta este un fel de mancare pe careil veti indragi. Aceasta salata indoneziana are tempeh, tofu, castraveti, fasole si, uneori, oua. Toate acestea sunt acoperite cu un sos de sos de arahide special, care face salata un pic dulce, sarata, si picanta.
Mie Goreng
Mie goreng, este un amestec de taitei prajiti si este un fel de mancare foarte popular in Indonezia. Mie goreng este in mod traditional facut din taitei de ou, sos de soia, legume si carne. Deoarece mie goreng este iubit de toata lumea, a fost creat un ramen instant numit Indomie.
Sate- Skewer
Sate, de asemenea, scris ca satay, este o mancare de strada populara in Bali. Il puteti gasi la colt de strada la renumitele carucioare cu mancare. Acesta contine pui, carne de vita, de capra, si de iepure. Desi este o mancare stradala comuna, o puteti gasi si in multe restaurante.
Pepes Ikan
Pepes ikan este un peste marinat intreg, care este infasurat intr-o frunza de banana si aburit. Acesta este un fel de mancare autentic trebuie sa incercati in Bali. Desi bucataria balineza este cunoscuta pentru preparatele lor din carne, oamenii din Bali sunt, de asemenea, foarte buni la gatitul pestelui! Modul in care acest fel de mancare este pregatit permite pestelui sa absoarba toate aromele din condimente. Pepes ikan poate fi facut cu orice peste, dar cel mai comun peste care este folosit pentru acest fel de mancare este macroul.
Laklak
Laklak este un tort traditional balinez dulce, care este facut din faina de orez. De obicei, este in doua culori, alb si verde. Frunzele pandan sunt folosite pentru a-i da o culoare verde si o aroma racoritoare. Laklak este adesea mancat la micul dejun, dar poate fi mancat in orice moment al zilei.
Nasi Campur
Cuvantul campur se traduce in amestec sau mix in limba romana. Nasi campur este un fel de mancare care vine cu o lingura de orez si un amestec feluri de mancare in portii mici. Unele feluri de mancare laterale includ tofu, tempeh, peste, si carne. Un loc popular pentru a manca acest fel de mancare este in Kuta, la un restaurant numit Nook. Acest restaurant este foarte popular printre straini, deoarece exista multe alimente straine in meniu si este in limba engleza.
Es Campur
Es campur este un desert cu gheata rasa si un amestec de topping-uri. Topping-uri comune folosite sunt jeleu de iarba, seminte de busuioc, nata de coco, si avocado. Ingredientele sunt amestecate cu lapte de cocos plus lapte condensat pentru un plus de dulceata. Acest desert colorat si racoritor este perfect pentru vremea calda si umeda, asa ca asigurati-va ca il incercati atunci cand va aflati in Bali.
Bubur Sumsum
Bubur sumsum este adesea servit ca un desert traditional, dar poate fi, de asemenea, mancat la micul dejun sau ca o gustare. Acest desert este realizat in principal din lapte de cocos, faina de orez si sirop de zahar de palmier. Galustele de cartofi dulci sunt uneori servite cu bubur sumsum.
Pisang Goreng
Goreng inseamna prajit in indoneziana. Pisang goreng este o banana prajita, acoperita de aluat. Este o gustare foarte populara, care pot fi gasita in intreaga Indonezia si in alte parti din Asia de Sud-Est. Este absolut delicios sa mananci pisang goreng cu inghetata, chiar daca nu este un mod traditional de a-l manca.
Si dupa atata mancare merge si ceva de baut, iata cele mai renumite bauturi din Bali:
Es daluman este o bautura racoritoare care contine gheata si jeleu facut din frunzele plantei Cyclea barbata iar atunci cand este preparat cu lapte de cocos si sirop de zahar, se serveste ca o bautura racoritoare - desert pentru orice ocazie.
Es kelapa muda sau "nuca de cocos cu gheata" este una dintre cele mai bune bauturi naturale de pe orice plaja tropicala. Nucile de cocos (in special cele tinere) sunt usor accesibile, cu adevarat racoritoare si sanatoase.