L-V 9-18
Apeleaza la recomandarea unui expert!
https://www.oxigentour.ro/image/catalog/Imagini Articole/Islanda-Vara-3-Oxigen.jpg

Ghid de calatorie – Islanda

Islanda este una dintre tarile a carei frumusete este foarte greu sa o descrii in cuvinte. Gandeste-te la gheizere, la cratere si la vulcani activi, la spectaculoasa cascada Gullfoss, la aurora boreala. La celebrul Kirkjufell. La un drum fara masini, la plaje cu nisip negru, la casute cochete care anima peisajul. La curcubee care-ti bucura inima. La multa liniste si pace.

 Pozitionare: Islanda este situata la Sud de Cercul Polar de Nord, intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic. Are o populatie de aprox. 330,000 locuitori pe o suprafata de 103.000 km patrati. Majoritatea poluatiei locuieste in capitala.

Capitala: Reykjavík

De ce ISLANDA?

  1. Vulcani activi: Hekla, Eldgja, Herðubreið, Eldfell, Eyjafjallajökull
  2. Gheizere: Geysir, Strokkur (care erupe la intervale regulate de 5-10 minute)
  3. Cascade: Gullfoss, Skogafoss, Godafoss, Seljalandsfoss
  4. Plaje cu nisip negru (Reynisfjara, Vik), rosu si roz (Rauðasandur)
  5. Kirkjufell - muntele celebru in care s-au filmat scene din Game of Thrones
  6. Trekking pe ghetari si explorari ale pesterilor de gheata
  7. Cel mai mare SPA natural din lume: Laguna Albastra
  8. Izvoarele termale naturale
  9. Canioane, parcuri si rezervatii naturale: Parcul National Snæfellsjökull , Rezervatia Naturala Hornstrandir, Canionul Asbyrgi si Parcul Skaftafell
  10. Aurora boreala

Limba: islandeza. Insa engleza este vorbita de aprope toata populatia. Exista locuitori care vorbesc si poloneza, germana, lituaniana si daneza.

Cand? Pentru a vizita capitala, cele mai bune luni sunt iulie si august. Aurora boreala este, in schimb, vizibila intre septembrie si martie. Pentru o evidenta mai clara asupra vremii, poti accesa site-ul https://en.vedur.is/. In general, este bine sa ai in bagaj haine calduroare si sa lasi acasa dorintele fashioniste. Este frig si foarte frig, mai ales iarna.

Viza: Nu este nevoie de viza pentru intarea in tara. Se poate calatori cu pasaportul sau cu cartea de identitate aflate in curs de valabilitate.

Vaccinuri: Nu este nevoie sa faci un anumit tip de vaccin. Este, in schimb, obligatorie asigurarea de sanatate. Se recomanda si asigurarea de calatorie.

Transportul pana si in Islanda: Avionul. Insa nu exista zbor direct din Romania in Islanda, asa ca vei fi nevoit sa iei bilete cu escala.

Principala poarta de intrare in tara este Aeroportul Keflavik.

Autobuzele vin foarte rar, iar zonele de oprire nu sunt foarte populate. Se calatoreste pe baza unui tichet care este valabil o ora.

Cea mai inteleapta alegere atunci cand vine vorba despre transportul intern este inchirierea unei masini din aeroport. Site-ul de pe care poti face asta este shorturl.at/muI08.

Valuta: Coroane islandeze (1 coroana = 0.036 RON). Insa este de preferat sa faci tot schimbul valutar din tara, pentru ca nu prea vei gasi ATM-uri. Partea buna este ca in Islanda totul se poate plati cu cardul, chiar si cele mai modice sume.

Cazare: Hosteluri, hoteluri, guesthaus, camping (doar pe timp de vara).

In general, curatenia este ireprosabila, asa ca vei intelege atunci cand ti se va cere sa te descalti si sa ramai in sosete. Exista locuri unde copiii sub 3 ani sunt cazati gratuit, iar pentru cei sub 12 ani se plateste jumatate de suma.

  • Low-budget: de la 200 RON/persoana
  • Middle: de la 350 RON/persoana
  • High: de la 500 RON/persoana

Mancare. Ce? Unde? Cat costa? Bucataria traditionala islandeza se bazeaza pe carne de oaie si de peste, iar principalele feluri de mancare sunt: peste (orun, eglefin, somon, hering si halibut), skyra (un fel de iaurt pe care il gasesti in orice magazin alimentar si pe care e musai sa-l incerci), supa de oaie si oaie gatita in toate felurile, carnati si carne de balena, carne de pufin, hákarl (rechin afumat), berbec afumat.

Se consuma si cereale si produse lactate, precum si legume si fructe (crescute in serele incalzite natural, datorita aburilor din gheizere).

Mancarea in restaurante este scumpa si foarte scumpa, ajungand la mii de coroane islandeze. Spre exemplu, un meniu cu 3 feluri de mancare poate ajunge si la 50 de euro. Tocmai de aceea te va ajuta mult sa faci cumparaturile din supermarketuri.

  • Low-budget: de la 80 RON/persoana
  • Middle-budget: de la 230 RON/persoana
  • High - budget: de la 450 RON/persoana

Ce sa faci in Islanda?

  1. Admira frumusetea lui Gullfoss si a celorlalte zeci de cascade.
  2. Observa placile tectonice ale Americii de Nord si ale Eurasiei.
  3. Fa o baie in Laguna Albastra.
  4. Viziteaza Muzeul Vikingilor.
  5. Observa coloniile de animalutele de pe Insula Pufinilor.
  6. Fa o poza Bisericii Hallgrimskirkja.
  7. Mergi sa vezi Lacul Myvatn.
  8. Relaxeaza-te cu o bautura buna in faimoasa Berarie Olgerdin.
  9. Mergi sa vezi balenele in habitatul lor natural.
  10. Trekking pe Kirkjufell. Traieste cu adevarat experineta Game of Thrones.
  11. Descopera pestera din lava Leidarendi.
  12. Vaneaza aurora boreala.

Traditii si obiceiuri:

Lopapeysa - pulover din lana al carui imprimeu a devenit simbolul national islandez. Cercuri line sau dungi in zig-zag sunt desenate atat in partea superioara si inferioara a puloverului, cat si pe maneci.

In Islanda, cetatenii nu au nume de familie. Numele copiilor se alege in functie de numele tatalui, la care se adauga sufixul ,,son" (fiu) sau ,,dottir" (fiica). Astfel incat Jon, fiul lui Gustaf, se va numi Jon Gustafsson. Sau Lara, fiica lui Gustaf, se va numi Lara Gustafdottir.

Craciunul este o sarbatoare foate importanta pentru islandezi. Este cunoscut sub denumirea de Yule sau Jol. Yule este, de fapt, o perioada ce cuprinde mai multe sarbatori. Cei mai fericiti sunt copiii: incepand cu 12 decembrie si terminand cu 23 ale lunii, ei isi pun ghetutele la geam si asteapta ca Mosul sa le aduca mici daruri.

Verslunarmannahelgi - prima zi de luni din luna august este dedicata negustorilor si comerciantilor. Se organizeaza festivaluri in aer liber si majoritatea oamenilor parasesc capitala si merg sa faca camping sau sa se relaxeze in casele de vacanta.

 Jónsmessa - cea mai lunga zi a anului. Potrivit legendelor locale, vacile dobandesc abilitatea de a vorbi in timpul noptii, iar focile iau forma umana.

Sjómannadagur- sarbatoare dedicata marinarilor islandezi. Se serbeaza in prima duminica din iunie. Se consuma peste, iar copiii iau parte la diferite jocuri de comunitate.

Ce sa NU faci si sa NU spui in Islanda:

Nu face poze localnicilor, pentru ca se vor ofensa. Fii discret.

Nu atinge lebedele.

Nu vorbi despre politica.

Nu vorbi prea tare, mai ales in spatiile aglomerate.

Nu te plange de mancarea localnicilor. Ei isi iubesc preparatele traditionale.

Nu face baie in saune sau in piscine fara sa fi facut mai intai un dus.

Nu fi sarcastic. S-ar putea sa fii luat mult prea in serios.

Nu incerca sa pronunti cuvinte in isladeza. Vei fi considerat... prostut.

Nu te certa si nu provoca discodrie. Islandezii nu spala rufele in public.

 

Aboneaza-te la newsletter!
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si fii la curent cu cele mai proaspete informatii despre excursiile tale preferate.
Asigurare storno
Asigurarea Storno va fi incheiata in momentul achitarii pachetului turistic, integral. Va rugam sa cititi Informatiile despre Asigurarea Storno si Conditiile Generale de Asigurare.”