L-V 9-18
Apeleaza la recomandarea unui expert!
https://www.oxigentour.ro/image/catalog/Lespezi iarna/excursie-munte-varful-lespezi-oxigen12.jpg

Ghidul incepatorului iarna pe munte

Odata cu inceperea sezonului rece, de iarna, va trebui sa ne adaptam atat din punct de vedere al echipamentului, cat si alimentatiei, respectiv hidratarii, la noile conditii mai putin prietenoase. Referitor la traseele de iarna, vom tine cont foarte mult de sfaturile ghidului Oxigen referitoare la modul cum ne imbracam, cum ne deplasam, cum facem pauzele pe  timp de iarna, cum abordam traseul, plus alte mici detalii care ne vor face turele mai usoare. In ceea ce urmeaza, le vom trata pe toate in parte.

Referitor la echipament, vom acorda o importanta marita in special acelor parti ale corpului pe care va trebui sa le mentinem mereu calde, deoarece de temperatura lor, depinde temperatura intregului corp, respectiv confortul nostru in tura. Asfel vom avea grija ca degetele de la maini si degetele de la picioare sa fie mereu protejate si aflate la caldura.

Incaltamintea

Cea mai importanta parte a echipamentului de mers pe munte iarna sunt incaltarile. Daca in ceea ce priveste alte parti ale echipamentului, ne mai putem adapta, in ceea ce priveste incaltamintea nu exista compromis. Asadar vom alege mereu bocancii de iarna, mai grosi, rezistenti la udatura si la ger. Pentru trasee usoare sau cand zapada este mica, pana in 10 cm, putem folosi si bocancii de 3 sezoane, insa bocanci de calitate si ar fi bine sa cerem sfatul ghidului Oxigen cu privire la care sunt acestia. Daca vom merge la magazin sa achizitionam unii noi, vom proba unii cu 1 masura mai mare decat purtam in mod obisnuit, iar pentru proba vom folosi si o soseta din lana merinos. Bocancul trebuie sa fie usor de purtat, astfel incat piciorul sa stea lejer in el, deoarece in timpul unei ture, piciorul se umfla.

In ambele cazuri in care bocancii sunt abia cumparati sau ii avem de mai mult timp si ne pregatim sa iesim cu ei pentru prima tura de iarna, este necesara purtarea acestora la o plimbare prin parc in una-doua zile din saptamana inaintea weekendului cand ii vom folosi, pentru acomodarea picioarelor. Nu uitam sa folosim tot sosetele de lana atunci cand vom face acomodarea si in ture. 

Exemple bocanci: La Sportiva, Keyland,Mammut, Lowa, Raichle, Scarpa, Garmont, Salewa, Solomon, Meindl

Pentru confortul nostru în turele de iarnă recomandăm gherutele. Dacă ești începător iar traseul este ușor sau mediu, gheruțele îți vor oferi o stabilitate mai bună pe porțiunile cu gheață.

Spre deosebire de colțari, gheruțele le poți folosi pe orice tip de bocanc și se montează ușor.

Daca la descrierea echipamentului pe traseul pe care urmeaza sa mergem sunt trecute “gherutele” atunci le vom avea la noi si le vom monta la sfatul ghidului. 

 

Imbracamintea

Pe vreme de iarna am observat de-a lungul anilor ca cel mai bine este cand ma imbrac dupa sistemul “ceapa”, format din cat mai multe “foite” de haine, ce permite trecerea usoara de la o temperatura la alta, prin adaugarea sau renuntarea la 1-2 “foite” de echipament. In cazul pantalonilor, aleg sa folosesc panatalonii de corp din lana de preferinta, peste care voi folosi o pereche de pantaloni de iarna. La nevoie,se poate adauga si a treia foita de suprapantaloni, care datorita sistemului de fermoare laterale te va ajuta sa te imbraci sau dezbraci rapid, fara sa fie nevoie sa dai bocancii jos.

Iarna este obligatoriu ca pe zapada sa avem mereu parazapezi, care pe langa faptul ca ne vor ajuta sa nu ajunga zapada la bocanci, vor avea si rolul de a tine picioarele la caldura.

Referitor la corp recomand tricou sau bluza de corp tehnica, un polar, o geaca de puf sau material primaloft si un softshell sau hardshell, in functie de frig si viscolul de afara, iar acestea neaparat sa fie cu gluga. O atentie ridicata o vom acorda la achizitionarea tricoului sau bluzei de corp din lana, prin testarea acesteia la alergie, pentru ca nu toata lumea le poate suporta si ar putea deveni un chin.

Vom evita in turele de iarna imbracamintea din bumbac, deoarece in cazul in care transpiram, se raceste, retine apa si vom avea discomfort toata tura.

Pentru turele de iarna recomand mereu sa avem la noi doua randuri de perechi de manusi, unele cu degete pe care le folosim in tura atunci cand ne deplasam si unele fara degete, mai groase, pe care le vom folosi in pauze, atunci cand vrem sa mentinem mainile calde.

Pe cap vom avea mereu o caciula sau o cagula de iarna, iar in caz ca ninge, vom trage si gluga peste aceasta.

La gat vom avea un buffer pentru mentinerea caldurii, atunci cand dorim sa ne incalzim. Bufferul poate fi folosit la nevoie si pe post de caciula sau cagula.

Daca traseul este cu zapada, vom avea la noi, in mod obligatoriu, o pereche de ochelari de soare, de preferabil cu protectie solara ridicata si protectii laterale speciale.

Rucsacul

Rucsacul de iarna pentru ture de o zi va avea in jur de 20-30l si va contine:

  • 1 bluza de rezerva
  • 1 pereche sosete de lana de rezerva
  • Trusa de prim ajutor
  • Un termos cu ceai fierbinte
  • Hrana bogata in proteine si dulciuri
  • Frontala si baterii de rezerva
  • Bete trekking cu dispozitivul de zapada montat
  • Crema de protective solara
  • Husa protectie rucsac pentru zapada
  • Manusile de rezerva
  • Pelerina de ploaie/zapada

Cum ne deplasam

Iarna pe munte, atunci cand avem zapada proaspata pe traseu, timpii de parcurgere a acestuia se pot dubla. De aceea trebuie sa tinem seama de sfaturile ghidului Oxigen si sa ne aratam dispusi sa il ajutam daca ne va cere acest lucru. Atunci cand zapada este foarte mare, va trebui sa ne croim drum prin aceasta. Ghidul va alege traseul pe unde va fi facuta poteca si va recomandam sa calcati mereu pe urma ghidului pentru a va scuti de un efort in plus. De asemenea, putem si ajuta ghidul pe portiuni scurte de 20-50m la dezapezirea traseului, pe directia data de ghid.

Iarna, mai ales pe ceata sau ninsori abundente, vom incerca sa mentinem grupul cat mai unit. Nu vom parasi grupul si traseul sub niciun pretext, sunt multe cazurile cand turistii s-au dezlipit de grup pentru cativa pasi ca sa faca o fotografie si au cazut in prapastie.  Vom folosi betele si "gherutele" pe traseu pentru usurinta in deplasare. Vom evita pauzele prea lungi cand corpul se poate raci foarte repede si ne vom incalzi cu ceaiul din termos. Tot in pauze, vom batatori putin zapada din jur, nu vom sta cu picioarele sub zapada pe timpul pauzei. Nu vom bea niciodata niciun strop de alcool pe traseu, deoarece acesta ne face mai mult rau decat bine.

Si cel mai important, pe timp de iarna vom pleca in ture odihniti, vom evita sa pierdem noaptea dinaintea turei cu alte activitati.

Ture frumoase de iarna va dorim.

Mihai Olaru

 

 

Aboneaza-te la newsletter!
Primesti un cod de REDUCERE in valoare de 50 Euro aplicabil pentru vacanțele de peste 1000 Euro
Citeste regulamentul campaniei AICI
Asigurare storno
Asigurarea Storno va fi incheiata in momentul achitarii pachetului turistic, integral. Va rugam sa cititi Informatiile despre Asigurarea Storno si Conditiile Generale de Asigurare.”