L-V 9-18
Apeleaza la recomandarea unui expert!
https://www.oxigentour.ro/image/catalog/Imagini Articole/echipament-excursii-de-iarna-pe-munte-Oxigen.jpg

Echipamentul de iarna pe munte

 Brazi cernuti cu zapada pufoasa, carari albe si privelisti de poveste.


Cam asa am descrie pe scurt drumetiile de iarna, fiecare anotimp pe munte este special in felul sau, iar  iarna nu se lasa mai prejos.


Iti doresti sa mergi pe un traseu de iarna insa iti faci griji ca va fi prea frig sau prea inconfortabil?


Azi minus un grad, maine minus 10. La fel de imprevizibila ca vremea din oras poate fi si cea de pe munte. Iarna, mai ales, este foarte important sa stii ce haine sa porti sa-ti fie bine. Asadar, cred ca ceva sfaturi in directia asta te-ar ajuta in viitoarea ta aventura. Ce zici? Discutam putin despre echipamentul de iarna pentru munte?


Unul dintre aspectele esentiale pe care este bine sa le intelegi este ca imbracamintea trebuie purtata in straturi - layers sau principiul foitelor de ceapa. In sensul ca articolele trebuie sa porneasca de la o baza si sa se ajunga la haine de care te poti dezbraca usor, mai ales cand te incalzesti din cauza efortului fizic.


                                                                                                         

 


Sa le luam pe rand:


Baza (base layer) trebuie sa fie alcatuita din materiale moi, care sa se muleze perfect pe piele, dar care sa nu impiedice circulatia sangelui si miscarile corpului. Evita bumbacul, pentru ca retine apa si, implicit, transpiratia, si alege polyesterul sau lana. Amandoua te vor ajuta sa te mentii curat si uscat, chiar si atunci cand te uzi, aceste materiale avand niste proprietati mult mai avantajoase pentru un efort sustinut, cum ar fi respirabilitatea si viteza de uscare. Cel mai important aici este ca pielea ta sa suporte respectiva tesatura. Uneori lana iti poate da o senzatie de mancarime (alege lana merino si senzatia va disparea), iar polyesterul ill poti simti prea ,,plastic" si prinde un miros neplacut dupa utilizari repetate. In special inainte de traseele lungi probeaza hainele, si alege-le doar pe cele confortabile. Un avantaj al noilor tehnologii in materie de base layer, in special al lanii este faptul ca il poti purta peste 3-4 zile fara a dezvolta mirosuri neplacute. Lana este mai putin rezistenta la frecare decat fibrele sintetice, si atunci se poate rupe mai ales.


Hainele intermediare (mid layer) sunt putin mai groase decat straturile de baza si sunt vitale, pentru ca te ajuta sa-ti mentii caldura corpului si o stare de bine. Poti alege lana sau alte materiale sintetice. Este bine ca mid layer-ul sa fie lejer, sa lase corpul sa respire si sa se miste in voie (nu, nu trebuie sa te transformi nici in Yeti). Este partea de imbracaminte pe care o dai jos cand te incalzesti si pe care o pui imediat inapoi cand te opresti. Poti opta pentru o geaca care se transforma si in vesta, pentru o mai buna mobilitate. Recomandat este sa nu-ti cumperi pulovere pe gat, pentru ca iti ingreuneaza procesul de ,,imbracat-dezbracat", sa folosesti bluze tip polar cu fermoar care se pun si se dau jos foarte usor. Rolul stratului intermediar este sa creeze un strat de aer incalzit de corp care sa ramana intre fibrele textile si care ,,sa-ti tina de cald". In functie de traseul pe care il faci mid layer-ul poate fi reprezentat doar de polar, sau si de o jacheta din puf natural sau sintetic.


Stratul de protectie (outer layer) este urmatorul articol de pe lista. Este primul care te apara de vant. Haina trebuie sa se potriveasca bine deasupra celorlalte straturi de imbracaminte.  Pentru protectia impotriva vantului putem folosi o jacheta tip foita, foarte subtire. Avantajul alegerii unui astfel de echipament montan este faptul ca are o greutate extrem de redusa, insa are o respirabilitate inferioara unui softshell de calitate.


Ultimul strat :


Ultimul dar, ba chiar unul dintre cele mai importante este hard shell-ul, acesta fiind stratul care ne protejeaza de intemperii respectiv de ploaie si udatura, pentru acest strat ne orientam catre jachete subtiri fabricate din gore-tex sau materiale asemanatoare, Gore-Tex-ul fiind totusi cel mai apreciat de montaniarzi deoarece pe langa nivelul crescut de impermeabilitate pe care acesta il ofera, prezinta si o foarte buna  respirabilitate.


Un astfel de shell ne poate feri pe noi atat de un disconfort pe parcursul traseului cat si de ceva mult mai serios si neplacut, hipotermia.


Intorcandu-ne un pic la ultimele 2 straturi, pe timpul iernii s-ar putea sa nu ne fie suficient un polar si un windbreaker pentru a ne oferi confortul termic dorit, astfel, ne vom orienta spre o jacheta cu izolatie cum ar fi cele cu puf sau cu vatelina.


Pe scurt, gecile cu puf sunt mai usoare si ofera un raport termic mai mare fata de cele cu vatelina  in mod normal, acestea fiind totusi mai piperate la pret si un pic mai fragile. (cand vrem sa achizitionam o jacheta de puf, ne uitam la datele tehnice ale acesteia, acolo vom gasi valoarea CUIN, in functie de CUIN-ul jachetei ne putem da seama cat calduroasa e aceasta. Cu cat CUIN-ul este mai mare, cu atat si jacheta ne va oferi un confort termic mai mare).


Cele cu vatelina sunt adesea mai ieftine si mai rezistente, venind la pachet cu o greutate mai mare si de cele mai multe ori nu ofera acelasii confort termic.


Cat priveste imbracamintea pentru picioare, ea trebuie sa fie din aceleasi materiale si sa aiba aceleasi proprietati precum cele care acopera partea superioara a corpului. Recomandat este ca patalonii sa fie dotati cu fermoar in zona coapselor - pentru ventilatie si in zona gleznelor - pentru a putea acoperi sau dezgoli usor bocancii.


Incaltamintea :


Sunt imperios necesari bocancii care ne ofera o buna sustinere a gleznei, acestia fiind inalti si de asemenea, impermeabili.


Exact ca si pentru hard shell, ne putem orienta spre o pereche de bocanci peste glezna care sa contina material Gore-Tex, picioare noastre ne vor multumi, acestea ramanand uscate si dupa mai multe ore de mers prin zapada.


Diferentele dintre bocancii de 3 sezoane si cei de iarna sunt urmatoarele : cei de iarna sunt mai rigizi, mai inalti, au o impermeabilitate mai mare, prezinta niste intarituri in zona varfului, sunt mai grei si unele perechi au niste canturi speciale pentru prinderea coltarilor automati si semi-automati.


Putem totusi sa mergem si in bocancii de 3 sezoane, dar doar in cazul iin care traseul nostru nu prezinta un nivel crescut de zapada ( peste 8-10 cm ), nu vom avea temperaturi foarte scazute si durata traseului este de maxim o zi.

Nu in ultimul rand, nu neglija accesoriile: caciula si/sau bandana, masca de fata, ochelari de soare, manusi, sosete fara fir (pentru a nu face batai).


Gata, acum esti gata de drum! Cu cat mergi mai des in excursii iarna, o sa-ti dai seama ca nu exista vreme nepotrivita ci doar echipament nepotrivit.


 

Aboneaza-te la newsletter!
Primesti un cod de REDUCERE in valoare de 50 Euro aplicabil pentru vacanțele de peste 1000 Euro
Citeste regulamentul campaniei AICI
Asigurare storno
Asigurarea Storno va fi incheiata in momentul achitarii pachetului turistic, integral. Va rugam sa cititi Informatiile despre Asigurarea Storno si Conditiile Generale de Asigurare.”