Se tot vorbeste de aurora boreala - cat de frumoasa e, cat de spectaculoasa... atat de! Cat de scumpa e la vedere, si la propriu si la figurat. Dar ce este, mai exact, aurora boreala si din ce colturi ale lumii o putem admira?
Aurora boreala este rezultatul interactiunii particulelor radioactive (nascute din eruptiile solare) si atomii si moleculele din atmosfera Pamantului. In general, campul magnetic terestru ne protejeaza de radiatii, insa, atunci cand exploziile solare sunt foarte puternice, unele particule sparg scutul si asa avem parte de culoare pe bolta cerului.
Aurora este vizibila din Alaska, Canada, Finlanda, Norvegia, Suedia si Islanda. Perioada optima pentru a suprinde cele mai frumoase explozii cromatice este intre septembrie si martie.
Am mentionat Norvegia printre tarile in care te poti bucura de aurora. Daca nu era suficient sa te conving sa vizitezi tara, iti mai dau cateva:
Arhipeleagul Lofoten. O plimbare cu feribotul printre insule te va face sa intelegi de ce este Pamantul o planeta sculpata de divinitate. Si de ce merita Norvegia toate eforturile pentru a o descoperi. Casutele pescarilor care sunt construite langa coasta sunt pete de culoare. Domina rosul, iar in contrast cu albastrul inchis al marii iti dai seama ca ai facut ore de desen degeaba.
Cascadele. Kjosfossen, Voringsfossen, Langfoss, Husedalen, Vettisfossen. Si mai sunt. La unele te impresioneaza debitul, la altele peisajul din care sunt desprinse. La cateva, amandoua din cele mentionate. Nu stii de cat timp ai avea nevoie sa te saturi de frumusetea care se revarsa, la propriu, in fata ta.
Plajele - Kvalvika, Haukland, Skagsanden, Ramberg etc. Fie ca pasesti pe nisip negru sau galben, fin, peisajul norvegian te lasa cu gura cascasta de fiecare data. Nu stiu de tine, dar eu simt deja cum nisipul umed mi se strecoara printre degete. Reflexoterapie naturala, pe bune de nu. Inspir cu nesant din aerul sarat si ma bucur ca exist. Nu ti-am mai spus ca e simplu sa fii fericit, mai ales cand esti in Norvegia?
Fiordurile: Geiranger, Lysefjord, Hardangerfjord, Sognefjorden etc. Fie ca esti pe o stanca aflata la zeci de metri deasupra nivelului marii si admiri natura in toata splendoarea ei, fie ca esti la bordul unui feribot si apa e la picioarele tale, peisajele sunt coplesitoare. Stanci, munti, mare, casute colorate, mult verde si un soare cu dinti sunt detalii ale tabloului. Pe unele dintre ele le simti, pe altele le vezi, pe toate le traiesti.
Atlantic Road - celebrul drum care serpuieste de-a lungul Coastei Atlanticului pe o lungime de 8 km. Pe langa spectacolul naturii, incruciseaza degetele. Poate vezi balenele sau foci.