Am fost deja mai multe ori la Istanbul, dar m-as intoarce si maine. Istanbulul este orasul fascinant, uluitor, cosmopolit, exotic, traditional, modern, aglomerat, orasul de pe doua continente. Si este unul dintre orasele cu cea mai bogata cultura culinara din lume.
Aterizezi pe aeroportul Sabiha Gokcen din zona asiatica si de cum iesi din aeroport dai de atmosfera orientala. Insa turcii sunt foarte saritori sa te ajute sa iti cumperi cardul de calatorie pentru mijloacele de transport in comuni, sa iti schimbe banii, sa fii sigur ca iei autobuzul care trebuie. Drumul de la aeroport pana in zona Uskudar dureaza o ora cu autobuzul si te poarta pe stradute unde vei face cunostinta cu viata de zi cu zi a locuitorilor din partea asiatica.
Istanbulul este un oras imens, populatia acestuia depasind populatia Romaniei. Insa cele mai frumoase zone sunt cele din apropierea Bosforului, pe care le-am traversat mereu cu ferrybotul, pentru a simti sentimentul de libertate. Fie ca stai pe terasa ferrybotului sau inauntru in salile mari unde se serveste ceaiul traditional, mereu aromat, nu poti sa nu te bucuri ca esti acolo. Dar voi descrie fiecare zona si ceea ce mi-a placut cel mai mult.
Uskudar
Este zona rezidentiala foarte intinsa si foarte veche din partea asiatica a Istanbulului. Am strabatut pe jos stradutele cu restaurante vechi, locale, dedicate in principal musulmanilor, deoarece nu gasesti bauturi alcoolice, insa mancarea este absolut fabuloasa. Aromele de kebab turcesc te imbie la orice colt de strada. Asa ca te asezi la o cafeanea si ai in fata privelistea cu Turnul Fecioarei. Sau incerci un balik ekmek (un sandwish cu peste pe gratar, cu salata verde, ceapa multa si suc de lamaie cu sare). Sau pur si simplu mergi intr-un restaurant in care vei fi servit intr-un mod extraordinar. O sa iti placa.
Karakoy ( Galata)
Trecem cu ferry-ul in partea europeana a Istanbulului si oprim la Karakoy, numele modern al vechiului cartier Galata, situat in partea nordica a Cornului de aur. Zeci de pescari sunt mereu la datorie iar mai incolo si gatesc ceea ce au prins in ziua respectiva. Mirosul castanelor coapte se simte pe fiecare straduta si cu greu ii poti rezista. Galata reprezinta cartierul comercial al Istanbulului, unde cel mai mult mi-a placut la Turnul Galatei si tramvaiul rosu din piata Taksim. M-am plimbat pe cea mai faimoasa strada Istiklal si am luat masa intr-un local foarte popular printre localnici unde aveam de ales dintre nenumaratele preparate turcesti traditionale din galantar. Sau mergi pe stradutele paralele cu strada Istikal si intri intr-un restaurant unde va veni la tine un ospatar cu o tava mare cu diverse farfuriute, iar pe fiecare va fi un fel de gustare. Crede-ma, toate arata atat de apetisant ca nu vei sti ce sa alegi. Si o sa alegi minim 5 J
Dupa masa copioasa osa doresti sa savurezi o cafea si o prajitura. Daca nu vor avea acea prajitura disponibila, o sa o caute ei pentru tine la toate restaurantele din jur si o sa ti-o aduca. Apoi nimic nu se va compara cu o narghilea.
Eminonu
De la turnul Galatei coboram dealul pana la Podul Galatei pentru a trece in Eminonu. Pe Podul Galatei vei intalni zeci de restaurant cu terase afara unde vei simti mirosul marii. Iti recomand sa vii seara aici pentru apus si pentru o cina extraordinara.
In Eminonu se afla inima vechii cetati a Constaninopolului. Aromele sunt la tot pasul, din Bazarul Egiptean pana la Marele Bazar. Va rocomand sa cumparati mirodenii din Marele Bazar. Pentru alte cumparaturi, puteti vedea preturile din bazar, dar gasiti ceea ce cautati mai ieftin in magazinele din jurul bazarului. Nu cred ca exista mirodenii pe care sa nu le gasiti aici.
Desertul este un alt deliciu la Istanbul si o sa-ti ramana in minte sigur, baclavalele cu zeci de arome, sau Kemal pasa sau tavuk gogsu, sau amestecate. Sau sutele de varietati de rahat, am vazut magazine intregi in care varietatea dulciurilor este atat de mare, incat devine coplesitor. Daca esti setat pe dulciuri si nu te deranjeaza sa pleci cu vreo cinci kilograme in plus dupa un weekend prelungit la Istanbul, atunci fa-o ca un pasa. Degusta aceste bombe calorice unde trebuie! Am aflat ca un loc din asta marcat cu rosu pe harta turistica a gastronomiei este vechea cafenea Hafiz Mustafa, de la 1864. Cofetaria este amplasata intr-o cladire veche cu vedere la Bosfor si-n apropierea Moscheii Albastre.
Eu va recomand desertul suprem cand ajungeti la Istanbul: Kunefe, e un deliciu. E vorba despre un fel de prajitura din taitei speciali turcesti, cu fistic pisat pe deasupra si caimac dens care este de fapt esenta. Iar daca iei si o cafea din aia tuceasca, tare si cremoasa, la desertul asta, poti sa consideri ca ai trait, pentru o secunda, ca un sultan.