Echipament necesar:
Bocanci de trei sezoane - acopera si sustin glezna, ofera stabilitate si confort ridicat in deplasare, protejeaza in caz de precipitatii (sunt impermeabili) si asigura o mai buna aderenta gratie rigiditatii talpii - sau bocanci de iarna (daca conditiile de pe traseu ii recomanda);
ATENTIE!!! Fara bocanci de munte (de iarna sau de trei sezoane) NU se va permite intrarea in traseu!*
*in functie de conditii (traseu si vreme) si alte piese de echipament pot fi OBLIGATORII, iar accesul in cadrul grupului sa fie conditionata de acestea!!!
Coltari/gherute - sporesc aderenta si ofera siguranta pe tot parcursul deplasarii. Pentru turele de iarna, in cazul in care pe traseu exista gheata sau zapada - perechea de bocanci potrivita, impreuna cu gherutele/coltarii sunt doua elemente care nu trebui sa lipseasca din echipament. Acestea pot face diferenta dintre o tura reusita si una mai putin reusita.
Geaca impermeabila/softshell protejeaza de intemperii (vant, ploaie, zapada si umezeala). Gore-Tex este un materialul des intalnit in cazul gecilor impermeabile. Atentie! Geaca trebuie sa fie impermeabila, NU doar waterproof/rezistenta la apa, care protectie insuficienta in caz de precipitatii abundente.
Pantaloni de trekking - ofera libertate in miscare, oferind confort termic si (preferabil) protectie impotriva vantului si a precipitatiilor. EXCLUS blugi, pantaloni de strada, pantaloni de trening din bumbac.
Sosete tehnice (din lana merino sau material sintetic) - spre deosebire de sosetele obisnuite, sosetele tehnice nu au cusaturi, au intarituri la varf si la calcai. Astfel, au rol in sustinerea confortului in timpul mersului. De asemenea, materialul sosetei are un rol important si in reglarea termica.
Parazapezi - va protejeaza de noroi sau umiditate (zapada, ploaie, iarba umeda sau traversarea unui rau/parau). Astfel, cu ajutorul lor, va asigurati ca umezeala nu intra in bocanci prin zona gleznei. In plus, au si rol termic.
Rucsac de tura - in comparatie cu un ghiozdan obisnuit, acesta are prinderi si in zona soldului si a pieptului => greutatea este distribuita, nu o veti resimti doar pe umeri. In plus, odata ce rucsacul este bine prins de corp, sansele ca acesta sa va dezechilibreze in timpul mersului se reduc considerabil;
Lanterna frontala - indiferent de ora estimata de finalizare a traseului lanterna trebuie sa fie in permanenta in rucscul de munte;
Pelerina de ploaie; - chiar daca prognoza nu arata precipitatii, pelerina de ploaie nu trebuie sa lipseasca din rucscul de munte
Medicamente personale & trusa de prim ajutor minima;
Bidon apa - in sezonul rece, pe munte, de la efort si de la temperatura scazuta va puteti deshidrata foarte usor. Asadar, va recomandam sa aveti la dvs. suficienta apa cat sa va mentineti un nivel optim de hidratare. De asemenea, va recomandam un termos cu ceai cald pentru situatiile in care exista riscul ca apa sa inghete.
Sandwich-uri / oleaginoase / dulciuri / fructe / fructe confiate / glucoza /
Echipament recomandat:
Haine termice (polar / geaca de puf geaca termica). Ex: in timpul pauzelor, cand cantitatea de efort este diminuata, temperatura generata de corp scade. In consecinta, este nevoie de o piesa de echipament din aceasta categorie care sa va ajute sa mentineti temperatura corpului la un nivel optim, fara sa va fie frig.
Bluza de corp / tricouri tehnice (din material sintetic sau lana merino) - este stratul care intra in contact cu pielea si care permite trecerea vaporilor de transpiratie spre exterior. Atentie! Evitati bumbacul, nu se usuca repede si va crea senzatia de frig.
Buff / caciula - pentru confort termic, intrucat pe la extremitati se pierde foarte repede din temperatura corpului.
Manusi- pentru confort termic, intrucat pe la extremitati se pierde foarte repede din temperatura corpului. In functie de temperatura de afara, de cat de tare bate vantul si de altitudine, in unele trasee de iarna, simplele manusi nu mai sunt suficiente si aveti nevoie de manusi cu protectie de vant / supramanusi.
Ochelari de soare / ochelari de vant - fie ca vorbim de soare, vant sau alte intemperii ochelarii sunt de ajutor pe munte atat in sezonul card, cat si in sezonul rece.
Crema cu protectie solara - fie ca vorbim de sezon cald sau de sezon rece, pe munte va puteti alege destul de usor cu arsuri solare sau insolatie. Asadar, este necesar sa aveti aplicat pe piele un strat protector de creama cu protectie solara, evitand astfel efectele nedorite.
Bete trekking - ajuta atat la urcare (mainile preiau din efortul facut de picioare), cat si la coborare (este atenuat din socul de pe articulatii existent pe coborare).