Best Deals
Excursiile weekendului 6-7 martie Excursiile weekendului 13-14 martie Vacanță de Paște

Ce mi-aș dori să știu înainte să urc pe Kilimanjaro


Publicat la 2021-01-22 11:59:54


Prima data am auzit de Kilimanjaro la orele de geografie din clasele generale. E cel mai inalt varf din Africa, asa ca nu avea cum sa nu fie faimos. Cu trecerea anilor vine si pofta a te depasi, de a ajunge acolo unde unii doar viseaza de a incerca o expeditie pe Kilimamjaro si de a reusi. Iubim superlativele: cei mai inalti munti, cei mai vechi munti, cei mai frumosi munti. Si apoi iubim sa fim in centrul atentiei. Pentru ca atunci cand cobori de pe Kilimanjaro ai ce povesti mult timp de acum incolo. 
Cred cu convingere ca oricine se pregateste si alege agentia potrivita isi poate indeplini acest vis: expeditie pe Kilimanjaro. 


Iata sfaturile mele:
Mergi incet pe traseu – pole pole s-a inventat in Africa
Altitudinea la care vei ajunge la finalul ascensiunii pe Kilimanjaro este: 5895m. Nu ai mai fost niciodata acolo. La peste 3500 m altitudine se simt deja efectele lipsei de oxigen: oboseala, dureri de cap, stari de greata, moleseala. Cu alte cuvinte ti-e rau si vrei la plaja. 
La altitudine ridicata aerul este mai rarefiat. Simti ca nu exista suficient oxigen. Corpul tau lucreaza intens si tu obosesti. Pole – pole – adica incet – incet. Gandeste-te la povestea cu iepurele si broasca testoasa si fii broasca testoasa. Orele petrecute zilnic pe traseu nu sunt foarte multe, asa ca timp este suficient pentru a mentine ritmul acesta incet. Nu suntem intr-o cursa. Si nici nu pierdem trenul de la Busteni spre Bucuresti. Ce-mi place mie atunci cand merg in ritm cu ghizii africani? Le aflu povestile de viata. Asa am aflat ca bunicul unuia dintre ghizi a fost unul dintre primii porteri care au lucrat pe munte in Tanzania. Povesti reale cu oameni reali – ce poti sa ceri mai mult?


Bea multa apa
Hidratarea lucreaza mana in mana cu mersul incet si previne efectele aerului rarefiat. Confortabil in expeditiile lungi mi se pare c