Best Deals
Excursiile weekendului 28-29 noiembrie Excursiile weekendului 5-6 Decembrie Excursiile weekendului 12-13 Decembrie Vacanță 1 Decembrie Revelion 2021

Incaltamintea – cea mai importanta parte a drumetiei pe munte


Publicat la 2018-08-29 13:10:38

Dintre toate pisele de echipament – pe una singura se face mare tam tam: bocancii. Entorse, basici, unghii cazute, glezne rupta, talpi cazute in mijlocul traseului, dureri de pernute, dureri de talpa. Toate sunt similare cu mersul pe munte cu o pereche necorespunzatoare de incaltaminte. Daca totusi crezi ca muntele nu e pentru tine, si nu vrei sa investesti prea mult intr-o pereche de bocanci, poti lua o pereche de ghete ieftine care acopera glezna. Gasesti la tarife foarte decente. Nu imprumuta, ca nu se face. Adica se face, dar doar ciuperca la picior. Si cica nu e tocmai placuta. Iar pe munte spunem NU la pantofi sport, tenisi, slapi.

In toate magazinele de profil rafturile sunt populate cu foarte multe modele de bocanci: unele mai scumpe, altele mai ieftine. Si, drept vorbind, oare de ce mersul cu o pereche de adidasi nu e recomandata pe munte? Pentru ca DURERE la stadii variate .

Cum alegi cei mai buni bocanci de munte?

  1. Sfatul nostru este ca prima data sa alegi in functie de utilizare. Si aici conteaza: suprafata terenului, dificultatea traseului, lungimea traseului, conditiile climatice, durata de mers;
  2. Daca tii cont de cele de mai sus nu uita sa tii cont si de antrenament: vechimea ta ca om de munte, sau eventualele accidentari ale membrelor inferioare sunt importante.
  3. Caracteristicile incaltamintei de care trebuie sa tii cont: talpa & partea superioara.

Speram ca nu te-am plictisit deja, dar deja ai prins ideea. Alegerea tipului potrivit de incaltaminte pentru o tura la munte e mai complex decat ai crezut prima data. Si asta este si motivul pentru care dupa 5 ore pe poteca pe unii ii dor picioarele iar altii inca zburda. 

Nu ne propunem sa recomandam o anumite marca. Nici nu sustinem ca e mai bine sa cumperi de la magazinul X sau de la magazinul Y.  

Retine!

Este impropriu sa cauti cei mai buni si performanti bocanci de munte. Ca orice alt echipament montan, ”cel mai bun”, in functie de context, poate deveni si ”cel mai prost”. Depinde de utilizare – adica de primul criteriu din lista de mai sus.