Publicat la 2017-08-04 15:06:09

 Ţara în care noaptea se confundă cu ziua, unde soarele luminează 24 de ore sau, din contră, dispare timp de câteva săptămâni până la 6 luni.

Pentru unii dintre noi, aceste schimbări pot fi destul de dificil de suportat, uneori chiar mai dificil decât atunci când schimbăm fusul orar la diferențe de cel puțin 6 ore.

Un aspect de menţionat încă de la început, este că Norvegia nu este ţara arhitecturii exhibitoniste. Stilul arhitectural este caracterizat de simplitate şi pragmatism. Să nu vă aşteptaţi la clădiri impunătoare cu detalii atent şlefuite care să vă ia ochii. Acestea sunt inutile pentru norvegieni. Ei nu sunt oameni grandomani și nu îşi expun ostentativ avuţiile. Sunt oameni rezervaţi, privaţi şi nepăsători când vine vorba de furmusețea superficială a lucrurilor. Principiul lor de bază este egalitatea indiferent de statut sau avuție financiară şi tocmai de aceea construcţiile somptuoase sunt mai degrabă ridiculizate.

Deşi este o ţară nordică, clima este moderată, ieri blânde şi veri răcoroase. Influeta curentului Golfului face că partea sudică și cea vestică să aibă temperaturi medii de -3 grade pe timpul iernii şi 12 grade pe vara. Cu cât te îndepărtezi de coastă, în interiorul ţării, influenţa curentului scade, clima devine una continentală cu veri calde şi ierni reci (în Oslo, vara, temperaturile ajung şi la 30 de grade şi iarna la 5 grade). În nordul ţării, aproape de Cercul Polar temperaturile scad, climatul fiind subpolar, dar Curentul Golfului are și aici on influență pozitivă asupra temperaturilo. Aici, pe timpul verii, soarele nu apune timp de 77 de zile, între 14 mai şi 30 iulie, iar pe timp de iarnă, noaptea polară este neîntreruptă timp de 67 de zile, între 19 noiembrie şi 25 ianurie. În această perioada de întuneric continuu apare fenomenul aurorei boreale, cunoscută şi sub numele de “luminile nordului”. Acestea oferă un spectacol extraordinar cel mai bine văzut de pe insulele Lofoten. Însă, dacă veniţi în Norvegia pentru a va plimba, vizita şi admira peisaje, vara este perioada recomandată din punct de vedere climatologic şi vizual, între mai şi septembrie.

Populaţia, de numai 5.04 mil locuitori (2012), o pune pe locul 2 în topul celor mai puţin populate ţări europene după Groenlanda. Aceasta este dispersată în anumite puncte cheie pe coasta de vest însă cel mai mult în sud unde temperaturilor mai blânde. Primele două cele mai populate oraşe sunt Oslo – capitala ţării şi Bergen- capitala culturală.

Oslo

Numit şi “cel mai mare sat din Europa” este recunoscut pentru nivelul foarte bun de trai dar şi pentru diversitatea activităţilor şi obiectivelor turistice. Chiar și într-un oras intens tehnologizat, natura este la ea acasă- fiind înjurat de păduri şi de fiordul Oslofjord şi poate fi explorat foare uşor cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Odată ajunşi acolo, nu rataţi Palatul Regal – reşedinţa familiei regale şi nici Parcul Vigeland - o lume cuprinsă în statui - construit de sculptorul norvegian Gustav Vigeland, care a reușit să expună evoluţia omului încă de la începuturi, prin scene reprezentative din viața de zi cu zi.

În direcţia nord-vest faţă de Oslo, aproape de coastă, se află Cascada Voringfossen, considerata cea mai frumoasă chiar dacă este pe locul 83 că mărime din ţară. Cu o cădere de la 183 m altitudine în valea Måbødalen , partea a fiordului Eidfjord.

La mai puţin de 100 km vest faţă de cascadă există un loc numit Trolltunga, în traducere "Limba de trol", o stâncă suspendată la 700 m altitudine care oferă o privelişte spectaculoasă asupra munţilor şi lacului artificial Ringedalsvatnet. De aici se pot vedea şi alte lacuri cu ape cristaline, numite lacurile trolilor, de aici şi numele acestei stânci în formă de limbă. Se urcă timp de aprox 6 ore pe muntele Skjeggedal şi este nevoie neapărat de echipament corespunzător deoarece nu este o urcare uşoară.

Tot în direcţia vestică, însă de data aceasta chiar la malul marii Nordului, se află Bergen, al doilea oraş că mărime din ţară şi totodată şi poartă de acces către maiestuoasele fiorduri. Înconjurat de 7 munţi şi 6 fiorduri, Bergen este un oraş cu un vast trecut istoric, încă din vremea vikingilor, important centru commercial şi economic al Norvegiei.

Nu plecaţi din acest oraş fără să vizitaţi cheiul Bryggen, înscris în Patrimoniul Unesco, iconic Ligii Hanseatice (alianţa milatară şi comercială a ţărilor nordice între sec 13-16) prin arhitectură şi istorie. Deşi a fost distrus de mai multe incendii, cel mai mare având loc în 1702 şi altele în anii 1950, locul a fost reconstruit folosind aceleaşi metode de dinainte, tocmai pentru a păstra imaginea influenţei Ligii Hanseatice. Gustaţi specialitățile de pește norvegiene găsite în Piaţa de Peste, plimbaţi-vă pe străzile mici, colorate şi pitoreşti ale Gamble Bergen (Centrul Vechi al oraşului) şi de asemenea mergeţi la unul dintre cele mai acvarii ale peninsulei scandinave.

La 200 km depărtare de Bergen, înspre Nord se află Sognefjord, cel mai lung şi mai adânc fiord al Norvegiei.

Revenim cu alte detalii despre Norvegia in articolul urmator.

Larisa Maria