Best Deals
Excursiile weekendului 6-7 martie Excursiile weekendului 13-14 martie Vacanță de Paște

Publicat la 2020-11-10 11:01:10

Odata cu inceperea sezonului rece, de iarna, va trebui sa ne adaptam atat din punct de vedere al echipamentului, cat si alimentatiei, respectiv hidratarii, la noile conditii mai putin prietenoase. Referitor la traseele de iarna, vom tine cont foarte mult de sfaturile ghidului Oxigen referitoare la modul cum ne imbracam, cum ne deplasam, cum facem pauzele pe  timp de iarna, cum abordam traseul, plus alte mici detalii care ne vor face turele mai usoare. In ceea ce urmeaza, le vom trata pe toate in parte.

Referitor la echipament, vom acorda o importanta marita in special acelor parti ale corpului pe care va trebui sa le mentinem mereu calde, deoarece de temperatura lor, depinde temperatura intregului corp, respectiv confortul nostru in tura. Asfel vom avea grija ca degetele de la maini si degetele de la picioare sa fie mereu protejate si aflate la caldura.

Incaltamintea

Cea mai importanta parte a echipamentului de mers pe munte iarna sunt incaltarile. Daca in ceea ce priveste alte parti ale echipamentului, ne mai putem adapta, in ceea ce priveste incaltamintea nu exista compromis. Asadar vom alege mereu bocancii de iarna, mai grosi, rezistenti la udatura si la ger. Pentru trasee usoare sau cand zapada este mica, pana in 10 cm, putem folosi si bocancii de 3 sezoane, insa bocanci de calitate si ar fi bine sa cerem sfatul ghidului Oxigen cu privire la care sunt acestia. Daca vom merge la magazin sa achizitionam unii noi, vom proba unii cu 1 masura mai mare decat purtam in mod obisnuit, iar pentru proba vom folosi si o soseta din lana merinos. Bocancul trebuie sa fie usor de purtat, astfel incat piciorul sa stea lejer in el, deoarece in timpul unei ture, piciorul se umfla.

In ambele cazuri in care bocancii sunt abia cumparati sau ii avem de mai mult timp si ne pregatim sa iesim cu ei pentru prima tura de iarna, este necesara purtarea acestora la o plimbare prin parc in una-doua zile din saptamana inaintea weekendului cand ii vom folosi, pentru acomodarea picioarelor. Nu uitam sa folosim tot sosetele de lana atunci cand vom face acomodarea si in ture. 

Exemple bocanci: La Sportiva, Ke