Best Deals
Excursiile weekendului 28-29 noiembrie Excursiile weekendului 5-6 Decembrie Excursiile weekendului 12-13 Decembrie Vacanță 1 Decembrie Revelion 2021

Via Ferrata sau aventură pe stânci și fire de oțel


Publicat la 2020-08-03 15:38:54

Auzim deseori „Aventura, strigați ura”. Dar ce e aventura asta?  

Am stat și m-am gândit. Am ajuns la concluzia că aventura e ceva ce mă face să-mi simt toate celulele din corp pulsând și vibrând. Acel ceva căruia mintea fie I se dedică total, fie I se opune cu desăvârșire. De obicei, în cel de-al doilea caz e clar o ieșire zdravănă din zona de confort. Iar asta implică fie înălțime, fie efort fizic depus. Dacă sunt amândouă este cel mai bine și varianta perfectă este via ferrata (drum de fier). Adică trasee montane în care trebuie să te cațeri, să traversezi poduri suspendate, să urci trepte de fier. Am spus prezent, si sambata am plecat la Pestera Muierii intr-o excursie pe munte unde aventura si via ferrata erau cireasa de pe tort.

Senzația e una atipică. Pe podurile de lemn îți dai seama că ești suspendat la zeci de metri deasupra pământului. Frumos este atunci când podul este alcătuit dintr-un fir gros de oțel pe care trebuie să calci și altul de care te ții. Dacă am fi avut aripi, treaba era joacă de copii. Magia stă în echilibrul pe care trebuie să ți-l însușești repede. Ai, n-ai curaj, îți faci. Mai iei putin curaj de la ghid, de colegul de echipa care te filmeaza. Vine el. N-ai încotro. Ești asigurat de lonjă și de ham și mai auzi și strigăte de încurajare. „Hai că poți!”. Normal că poți, că nici n-ai altă variantă. Închizi ochii, inspiri profund, expiri lent și continui!

 

De ce am ales via ferrata, până la urmă?

  • Pentru că mi-am dorit sa simt ceva noi. Sa imi depășesc limitele fizice pe care mi le-am impus doar mental. Când intru în pielea lui Spider Man și îmi dau seama că nu poț să cobor de pe stânca pe care ai ajuns, găsești rezerva de energie și de curaj să urci.
  • Pentru că am realizat că frica de înălțime, odată depășită, a fost un punct sublimat în curaj și în adrenalină.
  • Pentru că, de sus, muntele și lumea par că-ți stau la picioare.
  • Pentru că am conștientizat că toate res